cctv

Thursday, 14 November 2013

Hiking Bukit Broga

     Post kali ini mengenai aktiviti aku bersama rakan-rakan mendaki Bukit Broga sebulan lebih yang lalu.Bukit Broga terletak di bahagian Timur Pekan Semenyih,Selangor sejauh 4 kilometer menghala ke Broga. Ketinggiannya ialah 400 meter dari paras laut.Kalau korang semua nak tau Bukit Broga menjadi tumpuan orang ramai  terutama di hari minggu dan cuti umum sebagai tempat rekreasi. Malahan dengan ketinggian yang sederhana ini mampu menjadi lokasi latihan bagi mereka yang suka dengan aktiviti pendakian.Selalunya tempat ni sesak pada hari minggu.Jika korang nak tengok pemandangan matahari terbit seeloknya korang mendaki pada jam 5.00 pagi.Sebelum nak mendaki tu pastikan ambil sarapan.Tapi kalau sarapan tu jangan tak ingat dunia pulak..haha..Takut termuntah pulak time mendaki tu.Cuma sekadar alas perut sahaja.Dan jangan lupa pulak pakai kasut,seeloknya tapak kasut yang mencengkam dan tidak haus.Menyesal aku time mendaki hari tu pkai selipar, urm memang menyusahkan lah.

     Sebelum nak bertolak tu pastikan korang streaching or buat regangan otot,nanti tak ada lah otot kejang time mendaki nanti.Aku sarankan time mendaki tu jangan pakai sweater.Perggghhhh mau basah lencun sweater aku di buatnya.Hari tu kitorang mendaki tak silap pukul 4.30 pagi rasanya dan sampai ke puncak dalam pukul 5.30.


     Okay,aku nak pesan.Sebelum nak mendaki tu pastikan baca bismillah dan doa sebelum melangkah.Jangan lupa banyakkan berzikir dan jangan terlampau ingker bak kata orang perak lah yang membawa maksud jangan terlampau melebih or over excited.Ingat!!bukan kita saja yang ada disitu.Maybe ada makhluk allah yang lain.So beringat.hehe..Hope enjoy kalau korang nak mendaki bukit tu nanti..


     Picture dekat bawah ni antara gambar yang diambil time kitorang mendaki haritu..




Pada ketinggian 400 meter dan merupakan puncak Bukit Broga...



Tasha.Syida n Wanie..



Hahaha..memang hardcore aku pakai selipar..






 


  

Tuesday, 12 November 2013

Jom belajar bahasa Sabah

        


        Entry kali ni aku ingin kongsikan pada anda semua mengenai loghat Sabah.Dulu aku pernah menatap di sana selama 5 tahun di Tawau.Aku menetap di sana pun sebab ayah aku ditugaskan menjaga perairan di Semporna.Maklumlah ayah aku ni anggota Pasukan Polis Hutan(PPH) sekarang ni dipanggil Pasukan Gerakan Am(PGA).Seronok di Sabah ni.Kalau korang nak tahu dekat sabah ni terdapat pelbagai jenis budaya dan etnik malah pelbagai jenis makanan.

          Bahasa Melayu Sabah ialah Bahasa Melayu yang ditutur oleh masyarakat umum Sabah. Bahasa Melayu Sabah mempunyai persamaan yang banyak dengan Bahasa Melayu piawai (Bahasa Melayu baku), namun terdapat perbezaan dalam perkataan-perkataan tertentu, penggunaan perkataan, serta cara penyampaian.
Bahasa Melayu Sabah banyak dipengaruh oleh variasi bahasa Melayu dari Bahasa Indonesia dan Bahasa Melayu Brunei, serta Bahasa Kadazan-dusun, bahasa-bahasa Filipina seperti Bahasa Suluk dan bahasa Bajau.

          Okay..tak nak cakap banyak..haha..Jom lihat di bawah..



  • aisbok - peti sejuk
  • akun - menyerah, setuju
  • asuk - rancap, lancap
  • hampus - lelah, asma
  • bantut - pondan/ mak nyah
  • bahai - beg plastik
  • bas - van
  • bilang - cakap, berkata - > Siapa bilang?
  • bos - bapa ('bos' digunakan secara meluas sebagai panggilan, contohnya: 'Hello bos' bermaksud 'Hello kawan/ encik, saudara'
  • celana - seluar
  • cewek - awek, teman wanita
  • cincai - tidak teratur - jangan buat karja(kerja) cincai
  • diorang/dorang - mereka
  • epol - epal
  • gerobak - kereta sorong
  • jambu - jelita
  • jamban ( jarang digunakan ) - "tandas"
  • jepit - kepit, sepit
  • jerak - serik
  • kapayas - buah betik
  • karan - elektrik - mati karan = blackout, terputus bekalan elektrik
  • kasi tau - beritahu
  • kelmarin - semalam
  • kelmarin dulu - kelmarin, kelmarin dulu (dialek Pantai Timur)
  • lilipan - lipan
  • limpang - baring
  • limpas - lepas (masa), lalu, atau lintas (seberang), tumpang lalu
  • lugai-lugai - tak tentu arah
  • mangkali - barangkali
  • mem - ibu
  • miring - "senget"
  • ndak/indak - tidak
  • ngam - sesuai
  • ngam-ngam(1) - cukup-cukup
  • ngam-ngam(2) - kebetulan
  • palui - bodoh
  • pancut - pancit
  • poncit - pancit
  • sapi - lembu
  • semalam - malam tadi
  • semberana - sengaja
  • sia - saya, dia (bahasa Suluk)
  • sikang - sudu
  • sikul/skul - sekolah
  • silaka/cilaka - Celaka
  • simpan - letak. Contoh: Ambil barang itu simpan sini (=letak di sini)
  • siring - tepi
  • siuk/siok - syok (bahasa percakapan), seronok
  • sot - gila ('Sot' sebenarnya mempunyai maksud yang agak mendalam. 'Sot' pada awalnya digunakan untuk benda-benda elektrik sofistikated yang rosak. Seperti- maksudnya 'Komputer saya ada yang tak kena / rosak'.) Komputer sia sot
  • aku - saya
  • kau/ko - awak
  • periuk - kuali
  • celana - seluar
  • piring - pinggan
  • mengarti (mengerti) - faham
  • Nda payah - tak perlu
  • tia payah - tidak/tak payah
  • Tia tau - Tidak/tak tahu
  • ta'usah (tak usah) - jangan
  • munyit (monyet) - kera
  • minta puji - berlagak (sombong)
  • jandila/jinjila (jendela) - tingkap
  • tapuk - sorok
  • bangas-basi
  • bertagar-berkarat
  • bida-buruk
  • bilang-cakap/bercakap
  • bubut-kejar
  • buyuk-tipu atau kelentong
  • garit-calar
  • kasi-bagi/beri
  • keroyok-pukul/belasah
  • palui-bodoh
  • ping-minuman sejuk yang ditambah ais
  • pistak-seluar dalam
  • sandi-teruk
  • sigup-rokok
  • siring-tepi
  • sungkai-buka puasa



Penggunaan kata tambah -bah
   


Salah satu penggunaan kata yang membezakan Bahasa Melayu Sabah dengan Bahasa Melayu piawai ialah kata tambah -bah yang sering diguna dalam percakapan. Kata tambah -bah mempunyai fungsi seperti berikut:
 
Kata penyudah untuk menguatkan ekspresi kata
  • Iya bah. - Iya, lah.
Kata tambah pemula untuk memulakan percakapan. Boleh diganti dengan kata "saya mula bercakap" (bagaimanapun, penggunaan kata ini tidak diguna dalam Bahasa Melayu Piawai. Selalunya digunakan pada permulaan kata.
  • Bah, pigi la kamu dulu - (Saya menjawab kamu) Pergilah kamu dulu.
Memberi maksud sudah, atau penghabis kata. Pengganti dalam bahasa Melayu ialah "Baiklah", atau "Begitulah".
  • Bah. - Baiklah
Kata tambahan -bah adalah contoh jelas pengaruh bahasa Kadazandusun ke atas Bahasa Melayu Sabah.

 

    
Selamat mempelajari...Sekian.....