cctv

Monday, 3 December 2012

Moh le kite belajo loghat perak

Assalamualaikum......

     Kali ini aku ingin mengongsikan kepada anda semua dan mempelajari loghat perak..secara asalnya ak dilahirkan di perak dan ayah ngan ibu aku pun berasal dripda perak..hahaha..tpi aku xpandai sgatla cakap perak ni just sikit2 je...ok jom kita lihat kt bawah ni...


wok,teman=saya
megholoh=tidur
tumpor=mati
bojot=basah
gebor=selimut
ngobak=menangis
nyongket=suka merayau
guling-pering=berhempas pulas
kelemayor=air mata berlinang
yor-ngat=air panas(kopi,milo)
goyor=binaan tak kukuh@badan terhuyung=hayang
ate = habis tu
deme = diorang
kome = kamu semua
mike (sebutan 'mee' - ke pd 'kerja'= awak
teman = saya
lebuh = hilang
contoh ayat = makanan atas meja tu dah lebuh dibawak dek kucen...(makanan atas meja tu dah hilang dilarikan kucing)

baruh = tebing (not sure...but i think this word ada dlm kamus dewan...)

tawo besho = tawar yg teramat (org perak tgh slalu guna...)

ngeleyor = gatai merenyam
tenggek ayor = jerang air
jangan kome ingkE bebenor = amaran org2 tua supaya kita tak terlalu gembira(over kelakuan)
terghoyak = menangis
hakap = tamak (biasanya kalu berkaitan makanan)
biasanya mak cakap: ate, kome jgn hakap bebeno ambik makanan tu, nanti tak abis....
besa = bersahur (mak cakap: tido awal, esok nak bangun besa)
banyak lagi tapi malas nak pikir, sebab nyer bila ckp je, terus tau sendiri dr pikir2 nie.

ate= penyedap ayat
kome = kamu semua
keme = saya
kume = saya
ayE = saya (biasanya org tua yg sebut)
deme = korang semua
yong/yeop = gelaran anak sulung dalam keluarga
mak chor/pak chor = gelaran tuk maksedara yg sulung
kalu nama org Abdul jadi bedol...hehehe..
ngobek=selongkar
nyonggoh=mengangkang
ayo=air
nyongket=berjalan
jeboh=muka tembam
nohin=buat xtau
tengoh laman=duduk di tgh umah/duduk ditmpat org lalu lalang
teroyok/ngobok=menangis
nyucor=menyiram
penyegan=malas
mete=kaku
nyerongin=tersengih-sengih(senyum)

mandang=tak ada

tengin=haha ni maksudnya bod#@..paham2 je la kan..

begik/biut=degil

moncah=kaya/mewah

haram ngombin-tak bergerak

meroloh-tido

raban teben-selekeh

labun-cakap

toben-tua bangka

incit=pergi

getak=jatuh

gebor-selimut

mengelewor-bengkak-bengkok

tereban-buang

berselogho-bergurau

ingka beno-terlampau seronok(over acting)
tereban-campak
ngelong-tayar yg bengkok
bantei-bantal
gulai-guley
canu-pengotor
nohin-x ambil peduli
kucei-mengaul

Okay itu saja yang aku tau...semoga anda dpat mengetahui serba sedikit loghat perak ni..

Sunday, 2 December 2012

OFFICIAL Video PSSGM Serendah,Hulu Selangor


Assalamualaikum...

    okay video kt atas ni sja2 je aku buat sbab kebosanan duduk rumah..aku ni takla pandai sangat mengedit video ni..hehe..bosan kut duduk rumah...nak kerja tak boleh la pulakkan..sbabnya bulan januari tahun depan aku da kna lapor diri pergi plkn..hahaha...