cctv

Monday, 3 December 2012

Moh le kite belajo loghat perak

Assalamualaikum......

     Kali ini aku ingin mengongsikan kepada anda semua dan mempelajari loghat perak..secara asalnya ak dilahirkan di perak dan ayah ngan ibu aku pun berasal dripda perak..hahaha..tpi aku xpandai sgatla cakap perak ni just sikit2 je...ok jom kita lihat kt bawah ni...


wok,teman=saya
megholoh=tidur
tumpor=mati
bojot=basah
gebor=selimut
ngobak=menangis
nyongket=suka merayau
guling-pering=berhempas pulas
kelemayor=air mata berlinang
yor-ngat=air panas(kopi,milo)
goyor=binaan tak kukuh@badan terhuyung=hayang
ate = habis tu
deme = diorang
kome = kamu semua
mike (sebutan 'mee' - ke pd 'kerja'= awak
teman = saya
lebuh = hilang
contoh ayat = makanan atas meja tu dah lebuh dibawak dek kucen...(makanan atas meja tu dah hilang dilarikan kucing)

baruh = tebing (not sure...but i think this word ada dlm kamus dewan...)

tawo besho = tawar yg teramat (org perak tgh slalu guna...)

ngeleyor = gatai merenyam
tenggek ayor = jerang air
jangan kome ingkE bebenor = amaran org2 tua supaya kita tak terlalu gembira(over kelakuan)
terghoyak = menangis
hakap = tamak (biasanya kalu berkaitan makanan)
biasanya mak cakap: ate, kome jgn hakap bebeno ambik makanan tu, nanti tak abis....
besa = bersahur (mak cakap: tido awal, esok nak bangun besa)
banyak lagi tapi malas nak pikir, sebab nyer bila ckp je, terus tau sendiri dr pikir2 nie.

ate= penyedap ayat
kome = kamu semua
keme = saya
kume = saya
ayE = saya (biasanya org tua yg sebut)
deme = korang semua
yong/yeop = gelaran anak sulung dalam keluarga
mak chor/pak chor = gelaran tuk maksedara yg sulung
kalu nama org Abdul jadi bedol...hehehe..
ngobek=selongkar
nyonggoh=mengangkang
ayo=air
nyongket=berjalan
jeboh=muka tembam
nohin=buat xtau
tengoh laman=duduk di tgh umah/duduk ditmpat org lalu lalang
teroyok/ngobok=menangis
nyucor=menyiram
penyegan=malas
mete=kaku
nyerongin=tersengih-sengih(senyum)

mandang=tak ada

tengin=haha ni maksudnya bod#@..paham2 je la kan..

begik/biut=degil

moncah=kaya/mewah

haram ngombin-tak bergerak

meroloh-tido

raban teben-selekeh

labun-cakap

toben-tua bangka

incit=pergi

getak=jatuh

gebor-selimut

mengelewor-bengkak-bengkok

tereban-buang

berselogho-bergurau

ingka beno-terlampau seronok(over acting)
tereban-campak
ngelong-tayar yg bengkok
bantei-bantal
gulai-guley
canu-pengotor
nohin-x ambil peduli
kucei-mengaul

Okay itu saja yang aku tau...semoga anda dpat mengetahui serba sedikit loghat perak ni..

Sunday, 2 December 2012

OFFICIAL Video PSSGM Serendah,Hulu Selangor


Assalamualaikum...

    okay video kt atas ni sja2 je aku buat sbab kebosanan duduk rumah..aku ni takla pandai sangat mengedit video ni..hehe..bosan kut duduk rumah...nak kerja tak boleh la pulakkan..sbabnya bulan januari tahun depan aku da kna lapor diri pergi plkn..hahaha...



Friday, 30 November 2012

BBQ Party(SPM is Over)

Assalamualaikum....

      "SPM is Over!!!"weeeeeeeeee.....so aku dengan member2 kelas aku pun planning la kan nk buat party bbq..saja2 la kan nk meraikan tamatnya menjawab peperiksaan SPM.hehehe.selain itu jugak kitorang nak berkumpul ramai2...urm yelakan lepas ni semuanya bawa haluan masing2>_<!!..

        Anyway,picture kat bawah ni aktiviti yg kitorang buat time BBQ Party tersebut...


cewah...pandai jgak ak masak..haha:-P

control macho la konon..hehe..





Ninot,Ecah,Jejer,Adyla


Thursday, 29 November 2012

Tamatnya sesi persekolahan bagiku



Assalamualaikum...

     Pada hari ini bersamaan tarikh 29.11.2012 adalah tamatnya sesi persekolahan bagiku..dan pada tarikh ini juga tamatlah aku sebagai pelajar dan timbalan ketua pemimpin pelajar di SMK Serendah.

     Pada petang tadi setelah selesai aku menjawab paper terakhir spm,dalam hatiku ini terdetik perasaan sebak dan sedih tatkala mengimbas kembali peristiwa2 yang lalu dan kenangan yang telah aku lalui di sekolah ini.Di sekolah inilah tempatku menimba ilmu,tempatku mencari teman dan tempatku mempelajari sifat kepimpinan.
 
     Dua tahun yg lalu dihati ku ini terdetik suatu perasaan"bilalah ak nak habis sekolah ni"..dan bila tibanya saat itu bru kudapat rasakan betapa sebak dan sedihnya ketika ingin meninggalkan alam persekolahn..tapi apakan daya,hidup ini diibaratkan roda yg berpusing..di bawah ini,ingin ku kongsikan sedikit kenangan dan peristiwa yg telah ku lalui di sekolah..
















Monday, 19 November 2012

Jamuan Pemimpin Pelajar

 We are senior pemimpin pelajar 2012...

 Ni anak2 buah aku..hehehe....


 aish safwan ni!!!aku tgah makan pun dia ambik gambar..haha..


 hahaha...x tau arr ngan diorang ni....


Ini kawan aku yg bernama Nuzul...

Saturday, 16 June 2012

Friday, 25 May 2012

Tempur simbat dan parang

Masa ni firstime ak wat demo waktu mlm..hehe cuak jgakla...alhamdulillah demo berjalan ngan lancar,hehe walaupn ak cedera msa tempur simbat..

Saturday, 12 May 2012

MALAYSIA BOOK OF RECORDS Latihan Silat Selama 36 Jam




                                            
Msa ni time ak ngan ank2 gayong lain memecahkan rekod latihan silat pling lma,perghhhh 36 jam tuuu...

Wednesday, 4 April 2012

Ahli Jawatankuasa Pengakap


Ni msa sesi tangkap gambar untk majalah skola...haha x sangka lak aku jdi pengerusi pengakap